Szigetelési tippek a hidegebb időkre

szigetelés

Ahogy a tél küszöbén állunk szeretnék bemutatni pár praktikus és egyszerű szigetelés megoldást, amivel sokat spórolhatsz fűtésszámládon.

Sok olyan lakóépület található hazánkban, ahol a nyílászárók nem korszerűsítettek, így sokan szigetelési problémákkal küzdenek – gondolok itt az ablak alatti „hűsítő” levegőre, vagy az ajtó alatti hópelyhekre.

  • Redőny le! Mivel a levegőnek van a legjobb hőszigetelő képessége, így amikor a redőnyt lehúzod, légrés keletkezik. Igaz ez nem szigetelt, de a szelet megtöri, aminek következtében pár fokkal melegebb a rés hőmérséklete. Ezt első sorban éjszaka ajánlott megtenni, mivel a napfényre szükség van.
  • Függöny. Ha van sötétítő függöny az ablakok előtt, ajánlott azokat is az éjszakára elhúzni, illetve a függöny alját az ablak alá begyűrni. Itt is a levegő a kulcsa a szigetelésnek, mivel a függöny és az ablak között rés keletkezik így a benne található levegő ismét szigetel.
  • Ablakpárna. Bármely nagyáruházban kapható különböző kialakítású illetve díszítésű párna, amelyet az ablak (ajtó) alá téve fejti ki szigetelő hatását. Itt a közeg maga a párna, és a benne található szivacs-szilikát anyag.
  • Hőszigetelő szivacs. Ezeket az anyagokat szalag formájában lehet kapni, különböző kialakítással. Mivel ezt közvetlen a nyílászárók réseinél illetve széleinél alkalmazzuk, viszonylag nagy hatásfokkal szigetel. A kialakítása lehet zárt („D”) illetve nyitott („W”) profilú is.

szigetelés

Vásárlásánál figyelembe kell venni a hézag megközelítő értékét illetve a szalagok mennyiségét is, mivel ha vastagabbat helyezünk be a kelleténél előfordulhat az, hogy nem fog megfelelően záródni a nyílászáró, így több kárt csináltál, mint hasznot. Tanácsos minél több típust beszerezni, így biztosabb a megfelelő méret alkalmazása.

szigetelés

Léteznek olyan kialakítású szivacsos elemek, amelyek kifejezetten ajtókhoz vannak illesztve. Ezek első sorban olyan műanyag lapok, amelyek szigetelő szivaccsal vannak ellátva, az egyik élükön műanyag „seprűszerű” szálakkal. Ennek az az egyik legnagyobb előnye, hogy a hópelyheket nem engedi az ajtó és a küszöb rései közé hatolni. Ezeknél a lapoknál oda kell figyelni a méretre, ugyanis vastagabbak, mint a szivacs, és a műanyag miatt nagyobb helyre van szüksége.

  • Hőtükör a radiátorok mögé. Ezt a megoldást nem csak szigetelésre használhatod, hanem hősugárzásra is. Hatásfoka abban rejlik, hogy a radiátor által keletkezett hőt nem a fal fűtésére használod fel, hanem a környezet melegítésére. Előnye, hogy olcsó beszerezni, és egyszerű a felhelyezése is.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*