Tégla, az építő ipar új korszaka

tégla

Ebben a cikkben bemutatnám a tégla rövid történelmét, fejlődésének történetét illetve azt, hogy milyen dolgokra kell odafigyelni annak kiválasztásakor.

A téglák története

A téglákat ősidők óta használják építkezésekre, különböző művészeti alkotásokra, monumentális épületek kialakítására. A korszak áttörése az 50-es évekre vezethető vissza. A téglák alapanyaga az agyag volt, amit hevítéssel szilárdítottak meg.

Mára az agyag mennyisége csökkent és az úgynevezett ötvöző anyagoké nőtt, aminek következtében olyan minőségű, illetve típusú építő anyagot tudtak előállítani, amely megfelelt a kívánt feladathoz. A gyártók az egyre takarékosabb életmód nyomása miatt kénytelenek voltak minőségileg jobb építőanyagot előállítani.

tégla

A téglák fajtái

A téglát nagyfokú szilárdság, terhelhetőség, hőállóság, hang és hő szigetelő képesség jellemzi. Alapvetően két csoportra bonthatjuk őket: tömör, illetve pórusos (térhálós) szerkezetű. Ezek közül az utóbbi használata terjedt el az elmúlt 20 évben, ugyanis kialakítása révén jobban szigetel.

Hogy válasszál téglát?

A tégla kiválasztásánál első körben fontos, hogy mire szeretnéd használni, milyen feladatot kell, hogy ellásson. Vannak teherhordó illetve falazó téglák. Az előbbit oldalfalak, támfalak kialakítására, míg az utóbbit olyan válaszfalak kialakítására használják, amelyek nincsenek terhelve (nem tart gerendát, se tetőszerkezetet, se emeleti elemet). Fontos a tégla hangszigetelő képessége.

Társasházak, közös falak esetén jobban érdemes figyelni erre a tényezőre, ugyanis sok bosszúságtól tud megkímélni. Erre a célra kifejezetten lehet kapni alkalmas építő anyagot.

A tégla tűzállóságára vonatkozó adatokat sem szabad elhanyagolni! Magyarországon törvény szabályozza, hogy egy adott épületnek milyen besorolású építőanyaggal kell épülnie. Ami lakóépületek esetén a legfontosabb tényező a hővezetési tényező. Létezik olyan tégla, amelyek jobb szigetelő képességgel rendelkezik, mint a kőzetgyapot, így nem szükséges a további szigetelés. Ezek az építőelemek drágábbak az átlagnál, ám a további szigetelés elhagyása miatt spórolhatsz is rajtuk.

Ajánlott szakértő tanácsát kikérni, illetve az adott gyártót megkeresni, ugyanis előfordulhat az, hogy  az adott feladatra létezik jobb megoldásuk, esetleg nagyobb kedvezményre tehetsz szert, ha kifutó termékről van szó. Ezen felül a mennyiségi kedvezményt jobban tudod érvényesíteni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*