A tökéletes kerti tó titka

kerti tó

A kerti tó építéséhez nem kell feltétlenül mesterembereket felfogadnod, saját magad is nekiállhatsz a megépítésének. Íme, néhány tipp, amellyel bátran elkezdheted a feladatot!

Mielőtt a kerti tó építésébe belevágsz, azt kell eldöntened, hogy hova szeretnéd a tavat, mekkora méretűt szeretnél és milyen kialakításút.

Tervezd meg előre a kerti tó elhelyezkedését. Ez fontos, mert egy kész tavat már nem olyan egyszerű egyik helyről a másikra telepíteni. Ha utólag derül ki, hogy rossz helyre tetted, akkor bizony nagy galibát tud okozni.

Kerti tó medencéből

Ha kerti tóról van szó, akkor először medencét kell vásárolnod. A medence ma már hatalmas méretekben is kapható, akár 700 literes is lehet, a belehelyezett fólia előnye pedig, hogy úgy alakíthatod, ahogy neked tetszik. Így együtt biztonságos és dekoratív párost alkotnak.

Fontos, hogy a medence helye jól le legyen alapozva, nehogy kavics vagy más szúrós dolog megsértse a felületét, ahol a víz elszivároghat. Simítsd el és a legjobb, ha egy földréteget magad raksz le a medence alá.

kerti tó

Geotextília, hogy a medence ne lyukadjon ki!

Bármilyen fóliát vagy medencét használsz, a geotextília mindenképpen ajánlott alá, ez ugyanis megóvja az anyagot a kavicsok és gyökerek általi szakadástól! A fólia természetesen legyen minél vastagabb, hiszen rengeteg ártó körülménynek lesz kitéve – halak, növények, egy-egy odatévedt cica, stb.

Kerti tó és a hozzá tartozó növények, díszek

A növények vásárlása előtt érdeklődj a kereskedésnél, hogy a választott növény milyen körülményeket szeret. Ez fontos, hiszen lehet, hogy az általad kialakított medence nem megfelelő a növény számára, így az hamarosan kipusztul.

A kerti tó díszeit mindenképpen jól válogasd meg. A dekorációt inkább kifejezetten erre a célra válogatott kavicsokból valósítsd meg, ezen ne spórolj, hiszen sokkal többet árthat, ha sérülést okoz a fólián egy-egy élesebb darab.

A kerti tó valóban ékes eleme lehet a kertednek, azonban légy körültekintő mielőtt belevágsz és előtte mindenképpen olvasd el a rá vonatkozó jogszabályokat is.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*